Mikrokalorimetrické stanovení termodynamické stability triplexu RNA

Autor: Mgr. Martina Říhová
Vedoucí práce: Prof. RNDr. Josef Štěpánek, CSc.
Konzultanti:
Typ: Bakalářská

Abstrakt: Práce je zaměřena na určování termodynamických charakteristik duplexu a triplexu ribonukleové kyseliny. Rozpad a vznik komplexů byl sledován na diferenčním skenovacím mikrokalorimetru. Jako vzorky byly použity směsné roztoky synteticky připravených homopolymerů RNA, polyA a polyU, o různých stechiometrických poměrech. Z naměřených dat byly určeny termodynamické parametry komplexů, tedy odpovídající změny entalpie ΔH a entropie ΔS a teplota tání komplexů. Výsledky ukázaly, že při těchto měřeních dochází k systematické změně naměřených charakteristik při opakovaných scanech. Tento jev patrně souvisí s interakcí RNA s povrchem měřící kyvety a je tedy závažný z hlediska aplikovatelnosti scanovací mikrokalorimetrie pro přesná kvantitativní termodynamická studia ribonukleové kyseliny. Změny teploty tání způsobené přidáním hořčíku do roztoku ukázaly, že jeho účinkem se při připojení třetího vlákna k duplexu RNA komplex stabilizuje.

Klíčová slova: triplex RNA, duplex RNA, mikrokalorimetrie, termodynamické charakteristiky, teplota tání