Ramanova optická aktivita cukrů

Autor: Tomáš Pazderka
Vedoucí práce: RNDr. Vladimír Kopecký Jr., PhD.
Konzultanti:
Typ: Bakalářská

Abstrakt: Základ práce tvoří rešerše, která shrnuje současné poznání v oblasti Ramanovy optické aktivity (ROA) cukrů a glykoproteinů. ROA nám poskytuje možnost studovat nezávisle cukernou i proteinovou část glykoproteinů ve vodném roztoku. Pro pochopení ROA spekter glykoproteinů je nezbytné prostudovat ROA spektra monosacharidů. V experimentální části jsme se nejdříve zaměřili na měření ROA spekter cukrů a změřili jsme ROA spektra D–fruktósy a obou enantiomerů arabinósy. Následně jsme změřili D–glukósu a L– a D–mannósu, jejíž ROA spektrum dosud nebylo změřeno. U D–arabinósy a D–mannósy jsme tabelovali polohu významných ROA pásů. Námi změřené spektrum umožnilo identifikovat některé intenzivní pásy mannósy ve spektru lidského orosomukoidu. Práce byla pilotní studií měření ROA spekter cukrů a ukázala nejenom vhodný způsob měření těchto vzorků, ale také jejich možnou aplikaci při studiu glykoproteinů.

Klíčová slova: Ramanova optická aktivita, vibrační spektroskopie, glykoproteiny, cukry